Ærlighet varer lengst- Eller??

I det seriøse detektormiljøet i Norge så har vi lenge kjempet en kamp for og bli inkludert og hørt av de som driver kulturminnevernet slik som Kulturhistorisk museum Oslo, Riksantikvar osv. I begynnelsen var dette en ren "skyttegravskrig" der frontene sto hardt mot hverandre til nå og ha en saklig dialog hvor kulturminnevernet ser hva vi mener og vi får også ett innblikk i hvilke utfordringer de jobber med.

Vi som driver innen detektor har i større eller mindre grad tett kontakt med kulturminnevernet i Norge og vi som driver bl.a FB siden "metalldetektor og historie" har ukentlig diskusjoner innad med arkeologer som blant annet har luftet noen bekymringer som en kanskje bør ta mer på alvor.

Finnes det ett gråmarked for kjøp og salg av innleveringspliktig mynt i Norge?

For å svare kort på det så kan jeg kun svare : Ja det gjør det garantert!

  • Når bekymringsmeldinger gjelder personer som har gått med metalldetektor i en årrekke (ingen navngitte) som ikke har levert inn en innleverinspliktig mynt..De framstår som myntletere men nesten ingenting kommer inn til kulturminnevernet.
  • Når bekymringsmeldinger gjelder myntsamlere/mynthandlere der en vet at de flere ganger har tilbudt både å selge og kjøpe innleveringspliktig mynt.I tillegg så florerer det med kjøp og salg grupper på bl.a FB der vi med selvsyn har sett at det har blitt postet klare innleveringspliktig mynt uten at noen spørsmål har vært stilt.
  • Når undertegnede selv om jeg er moderator på FB siden "metalldetektor og historie" får PM om jeg vil selge mynt jeg har lagt ut som jordfunn fra myntsamlere selv om alt kjøp/salg av slikt er brudd på våre retningslinjer...jeg regner med at flere har fått pm da også på eldre mynt enn jeg postet.

Konklusjonen min når jeg ser og hører slike saker er at jeg blir trist og forbanna...Trist fordi slike saker ødelegger omdømmet til de som er seriøs. Og bare så det er sagt så er det de aller aller fleste som går på fast basis med metalldetektor i norge veldig seriøse og følger kulturminneloven. Forbanna blir jeg når jeg tenker på at virkelig noen vil gjøre seg til kjeltring for noen usle kroner for en sølvmynt, risikere å bli tatt , risikere å bli dømt for kulturminnekriminalitet , risikere å bli frosset ut av alt som heter seriøse detektor klubber i Norge og norden..Seriøst, er det verd det?!

Jeg er blant de som pusher på at kulturminnevernet skal bli strengere i sine prosedyrer med å anmelde kulturminnekriminalitet. Dette har ingen ting i vår hobby å gjøre og vi kommer til å kjempe for at disse "sorte fårene" blir tatt!

Tenk på en ting, dialogen og samarbeidet kulturminnevern og detektormiljøet nå har sammen er basert på en ting : Gjensidig tillit! At noen velger å ha en god dialog med sin fylkesarkeolog for så og dolke denne i ryggen bare fordi en sølvmynt er verd noen tusenlapper er for meg helt uforståelig og også forkastelig... Vi kommer iallefall til å ha fokus på dette fremover og diskutere med arkeologer hvordan denne praksisen kan opphøre.

Til slutt vil jeg si til de av dere som så absolutt ikke kjenner seg igjen i disse påstandene: FLOTT!  Da er ikke denne posten myntet på deg :) men treffer jeg bare EN som slutter med den lyssky praksisen så er denne posten definitivt verd det :)

Det var dagens hjertesukk for min del og jeg håper at neste post kan bli litt hyggeligere. Ha en strålende dag der ute!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Historieformidling og metalldetektor

Historieformidling og metalldetektor

Historie interessert metallsøker på 45 år. Bruker mye tid på dette og driver også en fb gruppe kalt " metalldetektor og historie " med over 2000 medlemmer der flere av Nordens dyktigste arkeologer og detektormiljø er samlet. Medlem av Rygene Detektorklubb: http://www.rygenedetektorklubb.com/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits