Metallsøking på Sem, Øvre Eiker

Hva gjør 1000 år gamle arabiske mynt og fragmenter av et irsk relikvieskrin på en åker i Øvre Eiker, Buskerud? Og hva får en gruppe voksne menn fra halve Norge til frivillig å trave rundt på en leiråker i kulde, regn og blest i to lange dager? Helgen rundt første mai møttes arkeologer fra Buskerud fylkeskommune, Kulturhistorisk museum i Oslo og Norsk institutt for kulturminneforskning, og 10 frivillige metallsøkerfolk fra Rygene detektorklubb på Sem gård i Øvre Eiker til et organisert søk, for å fravriste jorden sine hemmeligheter. Hvorfor ligger det her dypt inne i Buskerud spor etter norske vikingers deltakelse i plyndringen av de britiske øyene? Hva er det for en plass som ligger under pløyejorden? Har det bodd en stormann her, som sendte ut mannskap og skip på røvertokter, eller er det en handels- og tingplass, hvor folk møttes og byttet nytt og kram?

 

Daniel Iliev Ødegård, Steffen Hansen og Thomas Graver Sunmann gjorde for ca 2 år siden noen oppsiktsvekkende funn ved metallsøk på Sem gård.

De gjorde alt rett og kontaktet arkeologene ved Buskerud fylkeskommune og søkte i felleskap før de skjønte at her hadde de truffet på noe spesielt.


Foto: Bjørn Johnsen,Buskerud fylkeskommune

 

Se den fantastiske undersøkelsen og samarbeidet som ble satt i gang mellom Rygene detektorklubb og Buskerud fylkeskommune her:

http://www.norark.no/innsikt/metallsoking-pa-sem-ovre-eiker/
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Historieformidling og metalldetektor

Historieformidling og metalldetektor

Historie interessert metallsøker på 45 år. Bruker mye tid på dette og driver også en fb gruppe kalt " metalldetektor og historie " med over 2000 medlemmer der flere av Nordens dyktigste arkeologer og detektormiljø er samlet. Medlem av Rygene Detektorklubb: http://www.rygenedetektorklubb.com/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits