Norges første fengselsstraff for underslag av kulturminner funnet med metalldetektor


Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 

Gjennom flere år med metalldetektorsøk fant en mann fra Larvik en rekke innleveringspliktige kulturminner som han beholdt selv. Nå må mannen sone 21 dager i fengsel.

Denne og flere lignende overskrifter i flere aviser de siste 2 ukene har ført til en diskusjon i metalldetektormiljøet i Norge. Ikke fordi at folk synes straffen er streng eller at mannen er dømt for hardt. Neida,miljøet applauderer dommen! Og hvorfor? sier kanskje noen. Jo det er nettopp på grunn av slike folk at detektormiljøet i Norge får ett ufortjent dårlig rykte og vi har kjempet en lang kamp med både innraporteringer og iakttagelser der ingenting skjer....før nå. Endelig tok en fylkesarkeolog affære og anmeldte denne karen som nå fikk sin dom i retten i tillegg til beslaglagte metalldetektorer og saksomkostninger fordi han mente at " syntes det var bedre at han beholdt gjenstandene selv og viste dem fram til venner og bekjente, enn at de støvet ned i en skuff i Oslo", står det i dommen.

Dette argumentet er mildt sagt rimelig "på vidda" spør du meg..

Kulturminneloven sier klart:

 

  Ting fra oldtid og middelalder (inntil år 1537) som våpen, redskap, kultgjenstander samt steiner, trestykker eller gjenstander av annet materiale med innskrifter eller bilder, bygningsrester uten samhørighet med bygninger eller rester av disse, innbo, kirkeinventar, smykker, arkivsaker, skjeletter og skjelettrester o.l.
b. Mynter fra før år 1650.
c. Samiske kulturminner av den art som er nevnt under a og som er eldre enn 100 år.

Da skjønner jeg ikke argumentasjonen til den dømte og en bruker på vår FB side la det fram på en genial måte som dette:

"Slik selvrettferdiggjøring har man hørt/lest tidligere og jeg har alltid vært sikker på at det er garantert råtne egg som utviser slike holdninger, snakker nedlatende om `mørke magasiner`, enhver ved sine fulle fem forstår at det er en overforenkling.
En ting er at gjenstandene blir konservert og bevart for fremtiden og kan hentes frem for gjenstandsforskning etc, en annen ting er at manglende innrapportering av funn skaper "hull" i gjenstandsmateriale ved evt. lokaliteter, en form for historieforfalskning rett og slett."

Når vi i tillegg får høre om en sak fra Sandefjord som solgte ett praktvektlodd og ble tatt (forelegg 10.000 for heleri) og når kjøperen IKKE blir tatt så må man gå ut ifra at det er ett marked for dette og jeg håper virkelig politiet setter fokus på kulturkriminalitet fremover.

Til dere som har vurdert eller akkurat har startet med metalldetektor så har jeg følgende råd: IKKE fall i fella og selg oldsaker. Spør deg selv,er det verd Rulleblad,bot,fengselsstraff,inndraging av utstyr,saksomkostninger og mulig miste jobben for??

Gjør meg den tjenesten, følg loven,ha ett godt forhold til fykesarkeologene og kos deg med denne fantastiske hobbyen som kan gi deg utrolig mange spennende og morsomme stunder :)

Ha en fortsatt flott dag der ute!

Link til avis som omhandler saken:

http://www.itromso.no/ntb/iriks/2016/08/30/Fant-kulturminner-med-metalldetektor-%E2%80%93-d%C3%B8mt-til-fengsel-13260473.ece

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Antall medlemmer: 0

Bli medlem i denne gruppen

Om Historieformidling og metalldetektor

Historieformidling og metalldetektor

Historie interessert metallsøker på 45 år. Bruker mye tid på dette og driver også en fb gruppe kalt " metalldetektor og historie " med over 2000 medlemmer der flere av Nordens dyktigste arkeologer og detektormiljø er samlet. Medlem av Rygene Detektorklubb: http://www.rygenedetektorklubb.com/

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits